Connect with us

Eveniment

EXCLUSIV! Celebrul Marinel Burduja rupe tăcerea în scandalul momentului! Spune adevărul despre rolul serviciilor secrete în cariera celui mai controversat personaj de la protestul diaspora

Publicat

pe

Tatăl său este celebrul bancher, Marinel Burduja, despre care s-au scris multe lucruri şi toate s-au revărsat negativ asupra fiului Sebastian. În trecut, acesta a fondat Banca Română de Comerţ Exterior (BRCE), a fost vicepreşedinte al Băncii Române de Comerţ Exterior (BANCOREX)., vicepreşedinte Senior al băncii austriece Credit Anstalt AM România, vicepreşedinte al băncii olandeze ABN AMRO România, iar din 2001 până în 2012, vicepreşedinte şi apoi prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România. În aprilie 2013 este numit în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank România, iar în octombrie 2013, este anunţat la conducerea Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI) ca Preşedinte Executiv.

Până acum, ani buni, Marinel Burduja a preferat să păstreze tăcerea şi să lase informaţiile despre el să fie interpretate de oricine după bunul plac. Astăzi a decis să răspundă, în exclusivitate, întrebărilor Capital.

Capital: Sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri din România, CV-ul dumneavoastră este foarte bogat în reuşite profesionale în acest domeniu, dar pe internet circulă mult ideea că de fapt sunteţi doar “un securist care a tocat banii ţării”. Vă rog să ne lămuriţi cum stau lucrurile şi de unde această ştampilă?

Marinel Burduja: Este în primul rând un şoc pentru orice om normal să fie pus în faţa unor neadevăruri complet aberante şi ridicole. Recunosc că, pentru o bună perioadă de timp, nu am dat atenţie unor astfel de comentarii, mai ales prin prisma „reputaţiei” surselor respective: fie escroci notorii cărora le-am încurcat practicile, fie indivizi/grupări fără chip şi fără urmă, cu acces la diverse canale media fără niciun fel de credibilitate.

Este ceva atât de mizerabil şi de josnic că nu merită atenţie, mi-am spus. Am crezut că niciun om normal nu poate de crezare unor asemenea inepţii, în raport cu adevărul şi faptele de pe întreg parcursul unei cariere profesionale ireproşabile. Împreună cu colegii mei, unii dintre cei mai respectaţi specialişti din sectorul financiar-bancar românesc, am avut realizări profesionale de care sunt mândru, cele mai multe obţinute pentru bănci internaţionale de prim rang. Toate acestea sunt fapte verificabile.

 

Am greşit. Acum ştiu că trebuie să mă adresez justiţiei de fiecare dată pentru a-mi apăra reputaţia, într-o lume care distinge tot mai greu între manipulările de tip fake news şi adevăr.

Capital: Aţi lucrat vreodată pentru SIE sau SRI? Aţi fost sau sunteţi ofiţer al vreunui serviciu de informaţii?

Marinel Burduja: Niciodată. Sunt dispus să declar oricând sub jurământ că nu am lucrat niciodată pentru niciun serviciu secret, român sau străin. Singurul grad pe care l-am obţinut este cel de sub-locotenent al Armatei Române, în urma stagiului militar obligatoriu efectuat după facultate.

Capital: Aţi fost colaborator al Securităţii?

Matinel Burduja: Niciodată.

Capital: De ce nu aţi lămurit niciodată aceste aspecte?

Marinel Burduja: Repet: absurditatea şi ticăloşia acestor acuze, propagate de surse complet lipsite de orice fel de credibilitate, m-au făcut să le ignor. Mai mult, legislaţia în vigoare şi tehnicile de intoxicare erau de aşa natură încât de cele mai multe ori nu aveam cu cine să mă judec. Mi-am spus totodată că locul unui om de bancă nu este în presă, ci în faţa clienţilor şi a cifrelor. De aceea am ales să nu răspund. Dar lucrurile se vor schimba de-acum înainte pentru că asemenea mizerii nu îşi au locul într-o societate normală.

Cine a avut interesul să distrugă BANCOREX

Capital: Afacerea BANCOREX este una cu care sunteţi din nou asociat în mod negativ. Aţi plecat chiar înainte e prăbuşirea ei. De ce? Aţi ştiut ce urmează? Aţi contribuit cumva la dezastrul băncii?

Marinel Burduja: Distrugerea Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE, ulterior Bancorex) este o crimă economică. Nu ştiu dacă România va mai avea vreodată o instituţie bancară comparabilă, deşi o ţară nu poate creşte în mod real fără o bancă solidă care să-i susţină programele de dezvoltare. Poate ar fi de interes să lămurim unde a dispărut arhiva BRCE şi cine se face vinovat de asta.

 

Eu unul am lucrat, am învăţat şi am făcut doar ceea ce era legal la BRCE. Probabil că la un moment dat i-am deranjat pe cei care aveau alte planuri cu banca şi am fost înlăturat. Nu am fost niciodată implicat în nicio afacere dubioasă, nu am făcut obiectul niciunei anchete, nu am fost niciodată asociat vreunui grup de interese. În bancă poţi face carieră dacă „stai în banca ta”, sau puşcărie. Și e normal să fie aşa. Cine nu ştie şi nu respectă asta îşi asumă riscul şi sunt destule exemple în acest sens, din păcate.

Capital: Aţi fost şi membru FSN la un moment dat. Primar în Piatra Neamţ, apoi parlamentar. De ce nu aţi continuat cu politica?

 

Marinel Burduja: Nu am fost niciodată membru FSN şi solicit public tuturor celor care pretind altceva să prezinte dovezi. Am fost ales primar în prima săptămână a lunii ianuarie 1990. Am fost preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Municipiilor din România. După şase luni, am fost ales ca deputat independent, pe listele FSN. Pe atunci legea permitea acest lucru şi nu am fost singurul. Câteva exemple: Eugen Dijmărescu, Darie Novăceanu, Cazemir Ionescu ş.a. Mi-am dat demisia din Parlament în 1991 — primul sau printre primii, dacă ţin bine minte — pentru că nu mă consideram pregătit pentru o carieră politică, având în vedere contextul României de atunci. Nu m-am regăsit în acea lume şi nici nu doresc să mă regăsesc vreodată.

Capital: V-a ajutat politica să accedeţi în carieră? Dar serviciile de informaţii?

Marinel Burduja: Aşa cum poate confirma orice specialist din branşă, nu poţi să faci carieră în bankingul internaţional decât pe muncă şi pe merit. Acolo nu contează niciun fel de „sprijin”. Vă repet: nu am avut niciodată sprijin din partea unui partid sau a unui serviciu de informaţii pentru nimic din tot ceea ce am realizat în cariera mea.

Capital: Unde aţi lucrat dumneavoastră cu adevărat în ultimii 30 de ani?

Marinel Burduja: CV-ul meu este public şi mi-l asum pe deplin. Am lucrat doar în locurile menţionate acolo. 

Vor să îl alunge din România pentru că se tem de el

Capital: Fiul dumneavoastră Sebastian pare că vă calcă pe urme şi i se arată în faţă o carieră impresionantă.  A fondat şi un partid. Doar că i se ataşează ştampila dumneavoastră, cea de securist” şi din acest motiv întâmpină diverse blocaje. Cine are interes să nu-l lase să evolueze şi de ce?

Marinel Burduja: Fiul meu are propriul lui drum. A fost de mic copil un idealist ambitios, îndrăgostit de România şi de tricolor. A avut un parcurs academic şi profesional strălucit în SUA, în locuri unde a contat doar munca şi inteligenţa lui — de la Stanford la Harvard şi până la anii de expert al Băncii Mondiale. A avut performanţe de necontestat. Puţină lume ştie că a obţinut trei burse de studiu la Harvard, puţină lume ştie ce înseamnă admiterea la astfel de universităţi şi absolvirea printre primii. Într-o ţară normală, rezultatele lui ar trebui să vorbească mai tare decât orice manipulare.

 

Mi-a spus într-o zi că vrea să revină acasă pentru că este de datoria lui să dea ceva înapoi ţării în care s-a născut. Nu l-am încurajat, din contră. I-am spus să cântărească bine dacă ţara merită un asfel de sacrificiu. 

Într-adevăr, mulţi îl invidiază sau se tem de el, pe faţă sau în tăcere. Nu au cu ce să îl aibă la mână, pentru că nu s-a asociat niciodată cu nimeni şi nu a făcut nimic care nu este curat. Asta deranjează! Cu ce să-l ataci? A făcut şi face în viaţă doar „ceea ce trebuie”, cum i-a spus bunicul lui, Pr. Ioan Pricop. Aşa este el construit. Nu pot să explic cine şi de ce îl atacă atât de nedrept şi cu atâta ură. Sunt convins că mulţi vor să-l alunge departe de România, pentru că pur şi simplu se tem groaznic de el. Se petrec în România lucruri care depăşesc orice limită. De altfel, orice poate observa că blocajul se aplică tututor tinerilor competenţi, curaţi şi dornici să schimbe în bine vieţile românilor. 

Capital: Are Sebastian vreo legătură cu serviciile de informaţii? Reprezintă el vreun grup de interese, pe care i l-aţi impus dumneavoastră? I-aţi ales dumneavoastră drumul lui în viaţă?

Marinel Burduja: Sebastian are doar sprijinul oamenilor care-l cunosc şi care-l apreciază. Poate tocmai de aceea este atacat într-un mod atât de josnic, pentru că nu face parte din niciun serviciu şi niciun grup de interese. Este un om curajos, aproape obsedat de dreptate, de o moralitate impecabilă şi cu valori moştenite de la neamul nostru de preoţi şi dascăli. De aici şi forţa lui de a merge înainte, indiferent de piedici. Pentru că el înţelege că lupta lui nu este despre el. Este despre România. El poate oricând ocupa cele mai înalte poziţii în mediul privat, public sau neguvernamental, oriunde în lumea civilizată. Drumul lui, dacă are unul, l-a ales Dumnezeu. E singurul pe care-L acceptă deasupra lui.

Capital: Și el are un CV impresionant, a absolvit cele mai prestigioase universităţi din SUA… aş îndrăzni să spun că are chiar un profil prezidenţial, dar adversarii îl vor toca mereu din cauza profilului care vi s-a creionat dvs. în loc să se concentreze pe cine este el cu adevărat.  Cum veţi rezolva această problemă? Ce le transmiteţi celor care fac acest lucru şi celor care nu-l cunosc pe Sebastian?

Marinel Burduja: Oricine poate vedea că minciunile şi atacurile la adresa mea au început exact atunci când fiul meu a început să fie activ în România şi s-a întors acasă. Să fie doar o coincidenţă? Orice om care judecă singur înţelege manevra de dezinformare: neavând ce să spună despre Sebastian Burduja, inventează lucruri despre mine. Este acelaşi „argument” al unor pretinse „origini nesănătoase”, aceeaşi tactică bolşevică, aceeaşi ciorbă reîncălzită. Nu cred că românii sunt atât de uşor de păcălit. Mai mult, familia noastră a mai fost victima acestor tactici şi pe timpul comunismului, atunci când ni s-au luat pământurile şi când eram persecutaţi din cauza părinţilor şi bunicilor preoţi. Unchiul meu, Pr. Ioan Băncilă, a făcut ani grei de puşcărie politică, pentru că avea literatură germană (Goethe, Heine etc.) în biblioteca lui din Dochia, jud. Neamţ. Am rezistat prin toate acestea şi vom rezista şi de-acum înainte.

În ceea ce-l priveşte pe fiul meu, vă mărturisesc o poveste de suflet. Când Sebastian avea 5 ani, a venit la Primărie la o ceremonie şi l-a impresionat eşarfa tricoloră pe care o purtam ca primar. Mi-a spus, copil fiind, că într-o zi ar vrea să o poarte şi el. Am crezut că glumeşte… Îmi doresc din tot sufletul ca ţara mea să aibă o şansă şi asta nu poate veni decât din iubire de neam, bună-credinţă, profesionalism, unitate şi curăţenie morală. Știu că fiul meu are aceste calităţi, aşa cum le au cei mai mulţi dintre români, chiar dacă sunt acum tăcuţi, uitaţi sau plecaţi printre străini. Datorită lor România mai are o şansă.

Eveniment

Presedinta Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, lamureste pentru cititorii ziarului Incisiv de Prahova situatia retetelor transmise online si consultatiilor online/Stati acasa!

Publicat

pe

Medicii de familie le vor putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice și îi vor putea consulta prin telefon sau online, iar pacienții vor putea merge cu rețetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. În plus, obligativitatea utilizării cardului național de sănătate se suspendă pe perioada stării de urgență. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, o Hotărâre de Guvern în acest sens. Măsura era cerută insistent de medici de cel puțin 3 săptămâni.

Măsura este una vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici – cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.
Medicii de familie și medicii specialiști au lansat numeroase apeluri în ultimele 3 săptămâni pentru ca această măsură să fie aprobată. În lipsa acestei modificări, legislația nu le permitea să elibereze rețete online, nici să își consulte pacienții la distanță, online sau prin telefon, din cauză că nu își puteau deconta aceste servicii – nu puteau fi plătiți pentru ele, iar rețetele pacienților nu puteau fi decontate/compensate.
Proiectul care aduce noi reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență a fost elaborat de CNAS și fusese publicat în transparență pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în urmă cu o săptămână.
Hotărârea de Guvern aprobată pe data de 30 martie 2020 are ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane.
Ce prevede Hotărârea de Guvern:
Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență.
Tot pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră.
De asemenea, în vederea asigurării managementului pacienților simptomatici de către medicii de familie și medicii de specialitate din specialitățile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada stării de urgență pacienții beneficiaza de consultații, inclusiv la distanță, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României, chiar dacă nu sunt asigurate.
Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.
Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.
Pentru emiterea prescripției medicale se pot acorda consultații la distanță în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.
Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile. Detalierea modalității de prescriere va fi stabilită prin norme.
Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale și a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.
Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum și la programele naționale de sănătate, pe toată perioada stării de urgență.
Actul normativ cuprinde și o serie de reglementări referitoare la modul de finanțare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgență. Astfel, pentru unitățile de specialitate care acordă servicii medicale, investigații paraclinice, medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate publică, cât și pentru unitățile sanitare care vor derula programe naționale în perioada stării de urgență, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.
Confruntati cu zeci de reclamatii pe adresa redactiei privind (ne)aplicarea acestei Hotarari de Guvern, directorul general al ziarului Ec Adrian Radu a contactat pe Presedinta Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, care a lamurit situatia:
– procedeul de a consulta online pacientii este o solicitare a noastra de cca o luna de zile;
– ieri a fost publicata in Monitorul Oficial aceasta hotarare;
– este vorba de cateva ore si/sau 2-3 zile pana cand cei de la Casa de Asigurari vor emite normele interne privind aplicabilitatea acestei hotarari.Parerea noastra ca prea multa birocratie in acest context al pandemiei – strica si dauneaza grav sanatatii!
Somam pe cei responsabili sa emita normele pentru ca atat pacientii cat si doctorii de familie sa se afle in siguranta.
Stati acasa! Birocratia greoaie tot se misca si putem proteja viata pacientilor si a medicilor de familie.
MEDICII DE FAMILIE SUNT TOT ÎN LINIA ÎNTÂI ȘI AU NEVOIE DE MATERIALE SANITARE DE PROTECȚIE!
Întrucât primii cărora li se adresează persoanele care au călătorit în zone cu extindere mare a noului virus sau aflate în izolare la domiciliu care prezintă simptome de infecție respiratorie sunt medicii de familie, și activitatea acestora poate fi asimilată celor din linia întâi, din spitale. Comparația a fost făcută chiar de către preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr. Simona Schnelbach, plecând de la măsurile care au fost luate în cazul epidemiei de coronavirus la nivel național şi care vizează, printre altele, ca pacienții să nu medici de familiese adreseze direct unităților de primire urgență, ci medicului de familie. ”Având în vedere activitatea desfășurată pe perioada stării de urgență, se poate spune că și medicii de familie sunt tot în linia întâi. De altfel, pentru a asigura o protecție atât personalului medical, cât și acelora care vin la consultație, atât eu, cât și colegii mei ne desfășurăm activitatea pe modelul celor din instituțiile sanitare. Astfel, în cadrul cabinetelor medicilor de familie s-a creat un spațiu special de primire, în care se aplică proceduri stricte de triaj și măsuri de igienizare și dezinfecție. Sunt luate măsuri înainte de sosirea pacientului în cabinet, la sosirea acestuia, pe toată durata vizitei și după plecarea lui. Înainte de consultație, îl întrebăm și verificăm dacă are temperatură, dacă tușește, dacă are probleme respiratorii. În cazul în care un pacient confirmă aceste din urmă simptome, recomandăm deplasarea imediată la domiciliu, iar consultațiile se fac la telefon, care vor continua pe toată perioada de administrare a tratamentului recomandat, până când acesta își revine.
Este important ca răcelile ușoare să fie tratate așa cum trebuie. Dacă sunt tratate de la debutul lor contează foarte mult, ca să fie evitate fazele acute. Tocmai de aceea, pentru a se evita deplasarea la cabinet, în ultima perioadă, comunicarea cu pacienții se face mai mult prin telefon. Între orele 9.00-18.00, zilnic, de la caz la caz, pacienții îmi dau telefon să-mi spună ce simptome au. Am recurs la această strategie pentru a evita cazurile de îmbolnăvire a medicilor la contactul cu pacienții bolnavi, care ulterior au fost depistați pozitiv, așa cum de altfel s-a și întâmplat. Având în vedere că primul contact al unui pacient este cu medicul lui de familie, este important ca și medicul de familie să fie, la rândul lui, sănătos”, ne-a mai declarat dr. Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova. În context, interlocutoarea noastră consideră că este mai mult decât necesar ca și cabinetele medicilor de familie să primească dotări constând în materiale sanitare de protecție. ”Având în vedere că, așa cum spuneam, și activitatea medicilor de familie poate fi considerată tot de linia întâi și aceștia au nevoie de materiale sanitare de protecție. Așteptăm rezultatul demersului făcut de Direcția de Sănătate Publică Prahova care, săptămâna trecută, ne-a solicitat să transmitem un necesar de materiale sanitare. La nivelul județului Prahova sunt 365 de cabinete ale medicilor de familie, fiecare medic solicitând măști chirurgicale simple, mănuși de unică folosință, dezinfectante biocide. Pe de altă parte, ne așteptăm la sprijin, în ceea ce privește aceste dotări cu materiale sanitare de protecție, și din partea autorităților locale și a sponsorilor”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastră. Întrebată dacă sunt și localități prahovene care nu au medic de familie și ce soluție există pentru populația din acele zone ale județului, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova ne-a spus:”La nivelul județului, sunt în jur de 20 de localități care nu au medic de familie, dar nici pe viitor nu se va putea rezolva acest lucru, din cauza faptului că în acele localități populația este foarte redusă. S-a găsit însă rezolvarea, în sensul că pacienții din acele localități s-au înscris la medici de familie din alte zone ale județului. De pildă, și eu, ca medic de familie, am pacienți din Starchiojd sau din alte localități din județ, fiind vorba despre părinți sau rude ale pacienților cu domiciliul în Ploiești”. Despre alte dificultăți cu care se mai confruntă, în momentul de față, în activitatea lor medicii de familie, dr. Simona Schnelbach, ne-a mai precizat: ”Problemele cele mai mari rămân, în continuare, cele legate de legislație. În plus, acum, dată fiind situația de față, a decretării stării de urgență, s-a modificat foarte mult și situația activității medicale, fără să existe modificări și în sistemul informatic pe care noi, ca medici, suntem obligați să-l accesăm. Acum, avem parte de un sistem informatic care merge mai mult pe…avarie! Pe de altă parte, considerăm că și acordarea de asistență medicală la distanță, prin telefon, așa cum se face acum, ar trebui să fie un serviciu plătit”, declara Simona Schnelbach pentru ziarul Prahova. (Ec Adrian Radu).

Articolul Presedinta Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, lamureste pentru cititorii ziarului Incisiv de Prahova situatia retetelor transmise online si consultatiilor online/Stati acasa! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare

Eveniment

Livrare la domiciliu pe ruta Starchiojd -Vãlenii de Munte-Ploiesti/Brânza proaspãtã de vacã, caş dulce de vacã, brânzã de oaie, pastramã de oaie, miel carcasã, miel viu, lapte dulce(proaspat) de vacã si lapte prins

Publicat

pe

Vã aduc la cunoştinta cã producem in ferma proprie urmatoarele produse:

– Brânza proaspãtã de vacã-20de lei/kg
– Caş dulce de vacã-20 de lei /kg
– Brânzã de oaie 28 de lei/kg
– Pastramã de oaie 30 de lei/kg
– miel carcasã 22 de lei/kg
– miel viu 13 lei/kg
– lapte dulce(proaspat) de vacã 5 lei/L
– lapte prins 5 lei/L
Pentru mai multe detalii – tel 0765287726. Livram doar pe ruta Starchiojd -Vãlenii de Munte-Ploiesti.

Articolul Livrare la domiciliu pe ruta Starchiojd -Vãlenii de Munte-Ploiesti/Brânza proaspãtã de vacã, caş dulce de vacã, brânzã de oaie, pastramã de oaie, miel carcasã, miel viu, lapte dulce(proaspat) de vacã si lapte prins apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare

Eveniment

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila”: „la nivelul unității noastre, au fost diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 7 cadre medicale”

Publicat

pe

Noile date de evoluție epidemiologică a infecției cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României indică existența transmiterii comunitare a infecției în populația generală. Din punct de vedere clinic, infecția cu SARS-CoV-2 se caracterizează printr-o variabilitate crescută a formelor clinice de prezentare, cu existența unui procent de cazuri asimptomatice, inaparente, dar care pot fi responsabile de transmiterea infecției la contacții apropiați. În absența unui context epidemiologic particular și a unui test de diagnostic validat, precum RT-PCR, este aproape imposibil de stabilit prezența infecției asimptomatice. O metodă posibil utilă pentru stabilirea istoricului de infecție cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor rămase asimptomatice pe parcursul evoluției epidemiei este supravegherea serologică prin teste ELISA IgG și IgM.

Testele ELISA folosite la acest moment sunt teste calitative pentru detecția anticorpilor de tip IgM și IgG anti-SARS-CoV-2 și nu reprezintă singurul criteriu de diagnostic. În cazul COVID-19, dinamica anticorpilor arată că cei de tip IgM se pozitivează după cca 7 zile de la debutul infecției și dispar după cca 4 săptămâni de infecție. Anticorpii de tip IgG apar la cca 14 zile de la momentul infecției și pot persista o perioadă îndelungată. Atragem atenția asupra faptului că una dintre limitele testului este legată de posibilitatea ca o infecție anterioară cu alte subtipuri de coronavirusuri să determine pozitivarea anticorpilor de tip IgG datorită similarităților antigenice dintre aceste virusuri. Ca atare, interpretarea rezultatelor trebuie făcută cu maximă prudență și trebuie să țină cont de celelalte date epidemiologice, clinice și de laborator.
În acest sens, la nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila” am demarat, în premieră națională, un proiect de evaluare serologică periodică a personalului medical și auxiliar prin determinarea anticorpilor de tip IgM și IgG anti-SARS-CoV-2 tocmai pentru a identifica eventualele persoane care au trecut prin infecție fiind asimptomatice. Subliniem că acest proiect nu substituie metodologia națională de indicație de testare prin RT-PCR a personalului medical simptomatic. Complementar determinărilor de anticorpi prin ELISA, sunt colectate datele de anchetă epidemiologică, acolo unde este cazul, datele de istoric al manifestărilor clinice anterioare și datele de laborator complementare, inclusiv testarea prin RT-PCR din exudatul nazal și faringian al celor care au rezultate pozitive atât pentru IgM cât și pentru IgG.
În cadrul acestui proiect, ne propunem testarea personalului, în etape, pentru a stabili nivelul de seroprevalență la baseline, iar ulterior prin evaluări periodice putem evalua dacă datele inițiale suferă modificări în dinamică.
Până acum s-au lucrat un număr de 128 de probe, dintre care 22 au fost pozitive pentru IgG și niciuna pozitivă pentru IgM. Persoanele identificate cu IgG pozitiv sunt testate și prin PCR din exudatul nazal și faringian pentru a se stabili debarasarea de virus sau nu. Precizăm că, în lucru, mai sunt încă 650 de probe.
În lumina datelor preliminare, considerăm mai degrabă că aceste rezultate pozitive de IgG reflectă o infecție anterioară cu alte subtipuri de coronavirusuri și puțin probabil cu SARS-CoV-2. Susținem această ipoteză și prin faptul că nu s-au identificat anticorpi de tip IgM în niciuna dintre probele testate, eliminând varianta unor infecții recente, în ultimele 4 săptămâni. În situația în care ar fi vorba de o infecție în antecedente cu SARS-CoV-2 aceasta s-ar fi produs cu cel puțin 6 săptămâni anterior momentului testării, ori acest lucru este puțin probabil având în vedere că în România a fost identificat primul caz de COVID-19 în data de 26 februarie în județul Gorj.
Proiectul nostru se află în derulare și reprezintă o propunere de supraveghere a infecției cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medical și auxiliar din spital.
Pe măsură ce vom cumula mai multe date și vom stabili eventuala corelație cu expunerea la SARS-CoV-2 vă asigurăm de transparență în fața opiniei publice prin prezentarea rezultatelor aferente acestei supravegheri.
Este prematur la acest moment să tragem concluzii fără să avem date solide care să le susțină și ne delimităm de orice speculație apărută în spațiul public pe o temă atât de sensibilă și în continuă evoluție atât pe plan mondial cât și național.
În concordanță cu prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR), putem confirma că, la acest moment, la nivelul unității noastre, au fost diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 7 cadre medicale, testarea acestora a respectat metodologia națională, fiind personal medical simptomatic. S-a efectuat ancheta epidemiologică și s-au identificat contacții apropiați, aceștia fiind, la rândul lor, testați și autoizolați, fără evidențe, la acest moment, de transmitere secundară a infecției în rândul personalului medical.
Spațiile unde au fost diagnosticate aceste personane au urmat procedurile stricte de dezinfecție și igenizare, conform standardelor internaționale în acest domeniu.
În acest context, dorim să accentuăm faptul că, nu există niciun risc de răspândire a infecției virale în rândul personalului medical și între pacienți și personalul medical, cazurile identificate fiind unele izolate, la care nu s-a identificat link-ul epidemiologic, mai ales în contextul transmiterii comunitare a virusului, așa cum este la acest moment.
Vă asigurăm, și pe această cale, că principala noastră misiune este aceea de a acorda un serviciu medical performant, în condiții de maximă siguranță și confort, pentru toți pacienții noștri, indiferent de sistemul acestora de asigurare, iar acest lucru nu se poate realiza fără un corp medical profesionist și apt din punct de vedere al sănătății, atât fizic, cât și mental.
Sursa: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila”

Articolul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila”: „la nivelul unității noastre, au fost diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 7 cadre medicale” apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment9 ore inainte

Presedinta Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, lamureste pentru cititorii ziarului Incisiv de Prahova situatia retetelor transmise online si consultatiilor online/Stati acasa!

Medicii de familie le vor putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice și îi vor putea...

Eveniment24 de ore inainte

Livrare la domiciliu pe ruta Starchiojd -Vãlenii de Munte-Ploiesti/Brânza proaspãtã de vacã, caş dulce de vacã, brânzã de oaie, pastramã de oaie, miel carcasã, miel viu, lapte dulce(proaspat) de vacã si lapte prins

Vã aduc la cunoştinta cã producem in ferma proprie urmatoarele produse: – Brânza proaspãtã de vacã-20de lei/kg – Caş dulce...

SocialO zi inainte

Ormus Romania devine Aurul Dacilor

Suntem familiarizati cu aurul ca metal. Acesta a fost prelucrat milenii pentru frumusetea si maleabilitatea sa, fiind folosit pentru bijuterii,...

ExclusivO zi inainte

Ecologiștii propun noi reguli de acordare a autorizației de mediu

  PER cere ministrului Costel Alexe suspendarea temporară privind organizarea dezbaterilor publice de catre ANPM, pentru acordarea autorizației de mediu,...

Eveniment2 zile inainte

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila”: „la nivelul unității noastre, au fost diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 7 cadre medicale”

Noile date de evoluție epidemiologică a infecției cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României indică existența transmiterii comunitare a infecției în populația...

Exclusiv2 zile inainte

Un cadou parfumat si spectaculos pentru cei dragi

In ciuda faptului ca fiecare dintre noi obisnuieste sa foloseasca sapunul in fiecare zi, putini oameni stiu ca scopul sau...

Eveniment2 zile inainte

EDITORIAL/Cand te depaseste situatia nu iti ramane decat sa publici inregistrarile efectuate in misiuni cu telefonul comandantului pentru „stingerea” orgolului de mare manager al lui D’

Pentru cunoscatori… Cand esti depasit de situatie si vrei sa devii interesant introducand batul printre „gard”, cand n-ai habar ca...

bicicleta-fitness bicicleta-fitness
Sport3 zile inainte

Uita de antrenorul personal! Alege o bicicleta fitness pentru a face sport acasa!

Cateodata, dorinta de a face miscare in casa vine mai greu. In acele clipe, e foarte important sa te mobilizezi...

Exclusiv3 zile inainte

PER somează Guvernul României să direcționeze cei 2% din PIB de la Apărare către spitale şi redresarea economiei naţionale

Starea de alertă generată de răspândirea și efectele Covid-19, ne determină să punem umărul la identificarea unor soluţii realiste pentru...

Exclusiv3 zile inainte

Best escort Bucharest nu te lasa sa stai singur in casa

Nu avem voie sa iesim pe strada si in parcuri ca in primaverile trecute. Admiram de la geam caisii si...

Exclusiv3 zile inainte

Despre antreprenoriat de succes, imobiliare si curaj

A fi un antreprenor de succes nu se rezuma numai la a fi detinatorul unei afaceri. Inseamna inspiratie, curaj, motivatie...

Eveniment3 zile inainte

Scrisoarea adresata Romaniei de catre Comisia Europeana cu privire la structura suportului destinat Romaniei

S-au vehiculat tot felul de balarii prin presa, aceasta fiind scrisoara oficiala.(Ec Adrian Radu). ro_crii Articolul Scrisoarea adresata Romaniei de...

Eveniment3 zile inainte

In contextul crizei provocate de coronavirus – Ziarul Incisiv de Prahova sprijina producatorii autohtoni si consumatorii/Cumparati produse romanesti – livrari la domiciliu

FERMIERII AŞTEAPTĂ UN SEMN din partea autorităţilor. DE CE NU se organizează colectarea de PRODUSE DIN FERME? Fermierii ne-au contactat...

Exclusiv4 zile inainte

Dănuţ Pop: „Profită mafia pădurilor de perioada autoizolării românilor? Salvaţi pădurile României!”

Partidul Ecologist solicită intensificarea controalelor privind tăierile de păruri în această perioadă iar parlamentarilor, să voteze pentru adoptarea proiectul PER...

Exclusiv4 zile inainte

De ce este nevoie de aparatura pentru laborator moderna si eficienta?

Laboratoarele sunt locurile in care este nevoie de cele mai moderne instrumente, aparate si consumabile pentru ca personalul sa isi...

Exclusiv4 zile inainte

Instrumentele de scris indispensabile oricarui birou

Papetaria nu mai reprezinta doar acel raion pe care parintii il frecventau atunci cand se apropia inceperea unui nou an...

Știrea Zilei