În ultimii ani pe piaţa de profil au apărut tot mai multe laptopuri puternice, cu arhitectură care o întrece lejer pe cea pe care o găsim pe un desktop. Pentru că au putere de procesare destul de mare, procesoare puternice şi memorie RAM suficientă te-ai putea gândi că ar putea înlocui varianta mobile a unui workstation. Dacă ne gândim doar la putere de procesare şi la RAM un laptop nu va fi niciodată mai puternic decât un workstation.
Un workstation sau o statie grafica este un computer special gândit pentru sarcini complexe, cu o complexitate peste medie, fiind folosit pentru randare, animaţii 3D, analiză de date, unde e nevoie de performanţe foarte bune şi de memorii RAM uriaşe, de nuclee multiple prezente pe procesor, mai multe monitoare conectate în acelaşi timp la el.
Workstationul, mai puternic decât laptopul
Un laptop are o arhitectură gândită de la început pentru gaming, pentru browsing, pentru diverse aplicaţii care nu au nevoie de foarte multe resurse. Deşi sunt şi arhitecturi mai puternice disponibile pe piaţă, un laptop nu va ajunge niciodată la puterea de procesare şi la stabilitatea pe care le oferă un workstation. Răspunsul la întrebarea sunt workstationurile mai puternice decât laptopurile e unul clar: da, sunt.
Puterea unui workstation e mai mare decât a unui laptop, ai mai multe module de memorie, mai mult RAM, peste 16GB de obicei, CPU-uri mai rapide, cu mai multe nuclee pe procesor, capacităţi de stocare uriaşe şi foarte rapide. Poţi să treci peste lipsa portabilităţii, deşi şi aici au apărut workstationuri care au un design compact şi pot fi luate oriunde, dacă vrei performanţe de top.
Toate componentele hardware de pe un workstation se pot înlocui, faci upgrade uşor, la un laptop e dificil să înlocuieşti toate componentele, de multe ori nu ai cum-poti să şchimbi RAM-ul, stocarea, bateria, poate un modul wireless defect, partea de răcire, cooler şi cam atât.
Workstationurile sunt mai puternice decât laptopurile pentru că ştiu să îşi gestioneze mai eficient resursele. Procesoarele au mai multe thread-uri, au nuclee multiple, peste 64 de regulă, capacităţi de procesare superioare, există şi RAM ECC, care poate corectă orice erori ce ar influenţa performanţa. Multitasking-ul nu mai este la nivel de dorinţă, este o realitate pe orice workstation şi e unul real, fără lag, fără erori, fără timpi de aşteptare când e vorba de comutarea între aplicaţii, sarcini de îndeplinit.
Comunicare excelentă şi o interfaţă grafică, placă grafică pe măsură
GPU-urile sunt special gândite pentru workstation, sunt puternice, pot să ofere performanţe extrem de bune indiferent ce softuri complexe se folosesc. Se adăugă stocarea RAID, cu ajutorul căreia faci backup automat la toate datele importante şi eviţi să pierzi informaţie.
Stocarea unui workstation este de regulă pe SSD-uri cu viteze de transfer şi de citire-scriere foarte mari, capacităţile de stocare sunt de ordinul zecilor de TB, lucrul cu un workstation este mult mai simplu şi mai rapid.
Şi la nivelul porturilor şi al schimbului de date workstationurile stau foarte bine, mai ales dacă ne gândim că avem Wi-Fi de ultima generaţie, 5 dual, 6, 6E, Bluetooth de ultima generaţie, Ethernet 10G x 2. Vitezele de transfer sunt foarte mari, nu mai stai cu orele să copiezi şi să transferi cantităţi mari de informaţii.
Aşadar, întotdeauna un workstation va fi mai rapid şi mai eficient decât un laptop, indiferent cât de bună pare arhitectura acestuia din urmă şi cât de multe „optimizări” ar face producătorul.