Connect with us

Administrație locală

Floriile sau sărbătoarea „mâțișorilor” . Drumul spre moartea Mântuitorului a fost presărat cu flori

Publicat

pe

Încă de dimineață, clopotele bisericii ortodoxe Sfânta Treime din Huedin au început să răsune. Credincioșii s-au adunat, cu mic, cu mare. Slujba nu este una deosebită, nu are ritualuri diferite de celelalte duminici ale anului, însă atmosfera este alta. Oamenii, deși mulți, sunt calmi. Încep să își pregătească sufletul pentru a intra în Săptămâna Patimilor.

Sărbătoarea „mâțișorilor”

Preotul înalță rugăciuni, în timp ce corul îl slăvește pe Dumnezeu. O tânără îmbrăcată în costum popular cântă și ea în timp ce alta, din când în când, cu glas duios, citește câte un verset. Oamenii se adună pentru Împărtășanie. Prima dată gustă din sângele și trupul lui Hristos copiii mici, cei fără de păcat.

Din cor, dirijorul dă tonul pentru o priceasnă potrivită: „Duminica la Florii/A zis Mama către Fiu: Spune-mi Fiul Meu iubit,/De ce ești Tu necăjit?”.  Din rândul credincioșilor, alte glasuri li se alătură.

În final, preotul începe predica.

„Duminica Floriilor este ultima duminică din Postul Mare. Aceast mare sărbătoare este ziua în care Mântuitorul cu apostolii intra în Cetatea Ierusalimului, cum este numită în Vechiul Testament, Cetatea care îi omoară pe prooroci”, își începe preotul cuvânarea.

În biserică se lasă liniștea, fiecare credincios este cu gândurile sale, cu rugăciunile sale.

Slujba se încheie cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, pe care cei prezent o rostesc într-un glas cu preotul.

Pe altarul de vară, ramurile de salcie, sau, cum se spune în popor, „mâțișorii”, așteaptă să fie luați la sfârșitul slujbei de către enoriași. E un obicei vechi de când lumea, însă nu prea mulți știu de ce se sfințesc ramurile de salcâm.

„Așa a fost de când sunt și Floriile. Se aduc mâți și se sfințesc apoi îi ducem acasă. Nu știu de ce se face asta, dar așa facem în fiecare an, în ultima duminică înainte de Paște”, spune o bătrână.

Un băiat de nici optsprezece ani, la îndemnul bunicii lui, se strecoară printre vârstnici și ia și el câteva ramuri.

„M-a rugat bunica să îi aduc, sunt sfințite și le ducem acasă. Dar nu știu ce se face cu ele”, spune tânărul.

Obiceiuri și tradiții de Florii, ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pe a-L întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii de la țară încă le pun și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să dea rod. Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă că aceștia nu vor face fructe.

În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

În unele sate, mâțișorii erau atuncați în curte când începea să bată grindină, însă ramurile de salcie au în principal scopul de a-i feri pe oameni de duhurile rele.

De asemenea, ramura de salcie sfințită este utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii înghit mâțișori pentru a fi feriți de boli. Pe vremuri părinții își loveau ușor copiii cu nuielușa de salcie când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți.

Semnificația sărbătorii

Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Iisus Hristos  intrat în Ierusalim pe un asin înconjurat de cei 12 Apostoli. Mulțimea, recunoscându-l ca fiind adevăratul Mântuitor, l-au întâmpirat cu ramuri de finic și cântări de bucurie. Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Primăria Cluj schimbă circulaţia pe Dorobanților

Publicat

pe

 

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că se va trece la ”implementarea sensului unic pe Calea Dorobanţilor înspre Teodor Mihali”.

„În acest moment se desfăşoară pe trei benzi înspre Teodor Mihali şi o bandă care vine dinspre Teodor Mihali înspre Aleea Bibliotecii. Acolo vor fi 4 benzi de ieşire spre Teodor Mihali. Estimez că în următoarele 2 săptămâni vom reuşi să implementăm şi această modificare. Aş încuraja pe toţi participanţii la trafic să folosească pentru ieşirea din Cluj această zonă şi nu Aleea Bibliotecii şi sensul giratoriu, pentru că este mult mai facilă. Ieşirea spre Teodor Mihali şi după aceea pe lângă pod este mult mai facilă decât prin sensul giratoriu din Mărăşti. Este o intersecţie care nu creează probleme: dacă înainte se aştepta foarte mult când erau doar 2 benzi, prin introducerea a încă unei benzi s-a fluidizat circulaţia mult mai bine; şi cred că cu sensul unic pe această parte vom rezolva mult mai bine tot ce înseamnă zona de trafic din zona sensului giratoriu. Sigur, acolo anul trecut am făcut şi nişte benzi dedicate de viraj dreapta înspre Strada Fabricii şi dinspre Strada Fabricii înspre 21 decembrie, lucru care se vede în trafic. S-a îmbunătăţit puţin, dar încă nu suntem la nivelul la care ne-am dori”, a spus viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio.

Citeste in continuare

Administrație locală

Cu taxiul pe benzile dedicate? Poliția Rutieră contrazice Primăria și dă taximetriștilor undă verde

Publicat

pe

Recent, viceprimarul Dan Tarcea le-a transmite taximetriștilor să caute alveole unde pot parca și clienților să se deplaseze 10 metri pe jos.

Taximetriștii au trimis o adresă către conducerea Poliției municipiului Cluj-Napoca și Poliției Rutiere în care au pus următoarea întrebare: unde să oprească pentru a lăsa și prelua clientul pe Bulevardul 21 Decembrie sau Memorandumului?

Potrivit răspunsului, taximetriștilor le este permisă staționarea pe banda dedicată transportului în comun atât timp cât este vorba doar de îmbarcarea și debarcarea pasagerilor și nu a fost perturbată circulația.

“Conform legislației în vigoare nu se consideră imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulația pe drumul respectiv. Așadar, în aceste condiții este permisă imobilizarea voluntară a oricărui autovehicul chiar și pe banda rezervată transportului în comun atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane și fără să perturbe circulația pe banda respectivă.  În concret, considerăm că este interzisă circulația altor vehicule pe banda rezervată transportului în comun însă pătrunderea, imobilizarea voluntară a taximetrelor pe această bandă doar pentru a lăsa, a prelua clienți fără perturbarea circulației transportului în comun și reînscrierea în trafic pe banda inițială nu poate fi considerată circulație pe banda rezervată. Totodată, atragem atenția că imobilizarea voluntară a vehiculelor pe banda rezervată transportului în comun urmată de perturbarea circulației acestora constituie contravenție iar în cazul în care imobilizarea are ca efect împiedicarea circulației mijloacelor de transport în comun fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice care se pedepește cu închisoare sau cu amendă”, se arată în răspunsul semnat de Dan Crișan, șeful Biroului Rutier Cluj.

Săptămâna trecută, viceprimarul Dan Tarcea spunea că în acest moment taximetriștii nu pot folosi benzile dedicate, exceptând perioada de noapte, iar situația nu se va schimba prea curând.

“Primăria Cluj-Napoca va continua procesul de implementare a benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Clar vom prioritiza mijloacele de transport în comun și folosirea acestora. Într-adevăr, a fost o discuție în care dorim să fie folosite aceste benzi dedicate și de către taximetriști. Dar înainte cred că trebuie să mai facem câțiva pași pentru că în acest moment nu se pot folosi aceste benzi dedicate de către taximetriști doar pentru perioada de noapte unde pot să parcheze și să le folosească ca stații de taxi. Nu putem să ținem două troleibuze cu 150 de călători în spatele unui taxi care e parcat pentru un minut să aștepte clientul. Peste tot în lume acolo unde sunt benzi dedicate nu se oprește taxiul ci merg unde sunt alveole și pot să parcheze și să aștepte preluarea clientului”, a spus Tarcea miercuri dimineața la un post de radio.

Discuția a pornit după ce mai mulți taximetriști s-au plâns că în zona clădirii de birouri de pe 21 Decembrie nu pot staționa pentru a-și lua clienții.

“Ar trebui ca și noile proiecte imobiliare care se dezvoltă de-a lungul benzilor dedicate să prevadă acces pentru taximetre și să-și rezolve situația sub această manieră. The Office are parcare, iar intrarea în parcare dacă este o așa problemă majoră pentru respectiva clădire poate să-și amenajeze locuri dacă cei care lucrează acolo vor să folosească taxi. Astăzi, nu putem ține blocat două-trei troleibuze pentru un singur taximetru. Să-și găsească soluții să meargă 100 de metri în față sau în spate. Pe 21 Decembrie nu putem face alveole la fiecare casă pentru taxi. Să oprească acolo unde îi permite legea, poate să oprească în alveole și în zonele de trotuar. Și noi, cei care folosim mașina, ar trebui să avem răbdare pentru 30 de secunde sau un minut cu cei care se dau jos din taxi.”, a mai spus viceprimarul.

Tarcea este nemulțumit de faptul că șoferii de taxi nu folosesc standurile speciale amenajate de primărie în Mărăști și amenință cu ridicarea licenței.

“Pe de altă parte, dacă e să ne raportăm la zona Mărăști, am făcut un stand de taxi care nu este folosit. Taximetriștii parchează înaintea trecerii de pietoni din Piața Mărăști, toți sunt acolo, blocând astfel o bandă de circulație. Noi ne-am învățat prost, începând cu mine, că vreau să intru cu mașina până în farmacie sau dacă se poate să nu fac nici 10 metri pe jos până la taxi. De la trecerea de pietoni până la stația de taxi sunt maxim 25 de metri. Trebuie să fie un proces de învățare și educare continuă a tuturor pentru a folosi cât mai eficient și benzile dedicate și taximetrele și bicicletele și mașinile. Tot timpul în zonă e un echipaj de poliție pentru că altfel nu se poate. Ne jucăm de-a șoarecele și pisica. Când pleacă mașina de poliție, taximetriștii se întorc. Vom merge până la ridicarea licenței. Ne vom întâlni cu reprezentanții firmelor de taxi pentru a gestiona mai bine situație. Vom avea și o schimbare de regulament în această direcție. Trebuie să vedem care sunt problemele reale cu care se confruntă pentru că taximetrele scot din trafic cel puțin 10 mașini într-o zi. Categoric este un serviciu benefic pentru oraș”,a mai spus viceprimarul.

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment10 ore inainte

Nepotul de mega securist are tupeul infinit sa spună ca nu știe de ce păzea casa Doinei Cornea

Pentru o mai bună supraveghere, și strada pe care stătea Doina Cornea a fost blocată de Securitate până după Revoluție...

EvenimentO zi inainte

Audiere ‘BOMBĂ’ la SIIJ/Nu are alta varianta decât sa-si denunțe fosta amantă de conjunctura

Florian Coldea, este așteptat pentru audieri joi, 16 mai, de către procurorii Secției de anchetare a magistraților în dosarul Laurei...

Eveniment2 zile inainte

Care este adevărul?Prostie, dezinteres, bataie de joc si/sau incompetenta?

In ședința consiliului local din data de 07.05.2019 s-a stabilit ca toate instituțiile să facă modificarea în buget pentru a...

Eveniment2 zile inainte

Comunicat de Presa

Vineri, 17.05.2019, începând cu ora 11:30, va avea loc la HOTEL CENTRAL Ploiești, sala ALFA (etaj 2), ședința de lucru...

Eveniment3 zile inainte

BOMBA ZILEI/Directorul Ziarului Incisiv de Prahova intra in politica/Vicepresedinte UNPR si presedinte UNPR Organizatia Municipiului Ploiesti

O bomba in adevaratul sens al cuvantului  a intrat chiar in redactia ziarului Incisiv de Prahova. Ofiterul SRI, in rezerva,...

10 greșeli SEO și de marketing online care te conduc spre eșec 10 greșeli SEO și de marketing online care te conduc spre eșec
Afaceri3 zile inainte

10 greșeli SEO și de marketing online care te conduc spre eșec

La ora actuală există o cantitate impresionată de articole, tutoriale, ghiduri și filmulețe pe YouTube care ne învață să facem...

Eveniment4 zile inainte

Florin Diaconu ocupa functia de director la APM PRAHOVA- in mod ILEGAL/Florin Diaconu este mai presus de lege?!.

Desi art 94 alin 2 din L.188/1999  stipuleaza in mod explicit obligatia de informare in scris a persoanei care are...

Uncategorized4 zile inainte

Old Blacks Festival lanseaza rockeri noi

Ca și anul trecut, organizatorii festivalului Old Blacks, Rock&More, care are loc pe 7 si 8 iunie 2019 la Quantic...

Eveniment4 zile inainte

Una calda, alta rece/ Poliția Locală Ploiesti în interese personale

Minunea a durat doar cateva ore. Dimineata am laudat Politia Locala Ploiesti, acum cu regret o “urechem”! Poliția Locală în...

Eveniment5 zile inainte

Minune/Consilierul juridic al Politiei Locale Ploiesti isi face datoria/FELICITARI

La data de 08.03.2019, Incisiv de Prahova publica urmatorul articol “EXCLUSIV/TRAFICUL DE INFLUENTA SI NESIMTIREA CELEBRULUI JURIST AL PRIMARIEI PLOIESTI,...

Eveniment5 zile inainte

EXCLUSIV/PROMO/MARTI, 14.05.2019, Incisiv de Prahova va devoala MAFIA de la varful ITM Bucuresti/DOCUMENTE

Incisiv de Prahova va prezenta o serie de dezvaluiri privind mafia de la varful ITM Bucuresti, mafia condusa si coordonata...

Eveniment6 zile inainte

Sinteza zilei/Pușcăriașii își execută pedepsele în condiții inumane? /Atunci, PSD-ule, copiii cum sunt tratați?/PRIN EXTERMINARE UMANĂ?

Video care va poate afecta emotional!!! Vă invit,  înainte să vă mai lăudați , pe rețelele de socializare,  ziare, tv...

Eveniment7 zile inainte

EXCLUSIV/PROMO/MARTI, 14.05.2019, Incisiv de Prahova va devoala “MAFIA” de la varful ITM Bucuresti/DOCUMENTE

Incisiv de Prahova va prezenta o serie de dezvaluiri privind mafia de la varful ITM Bucuresti, mafia condusa si coordonata...

EvenimentO săptămână inainte

În Mehedinți…Slugile lui Ceaușescu…O duc bine mersi…/ “ATOP” unde, comuniști și vechi securiști controlează toate instituțiile!

Iar PSD Mehedinți este construit pe aceeași structură a PCR de dinainte de 1989… Să vezi și să nu crezi!...

EvenimentO săptămână inainte

Editorial /Microbii în costume ucid!

Un preamare, vânăt la gingi, trântește ca la măsa acasă ușa secției de ginecologie a spitalului și amenință birjerește, medicul...

EvenimentO săptămână inainte

Partidul -Stat, Aladin Georgescu, ori despre cum arată corupţia din PSD Mehedinți!

,,În Mehedinți timpul a rămas în loc. Dacă ai avut ocazia să vizitezi,  Timișoara, Târgu Jiu, Craiova, dar chiar Reșița...

Știrea Zilei